Svettbehandling

Lider du av överdriven svettproduktion? Hyperhidros eller ökad svettning är en obehaglig utmaning, men kan behandlas effektivt med Botox som innehåller läkemedlet botulinumtoxin.

null

Behandling mot svett

Ökad svettning, även kallad “hyperhidros”, är inte bara en olägenhet utan kan vara socialt handikappande.

Förutom det faktum att hyperhidros kan ge obehagliga kroniska hud- och svampinfektioner, som många har problem med, upplever många av patienterna mentala och sociala problem. Det påverkar deras liv på många områden, arbetsmässigt och socialt.

Vad kostar behandling mot svett?

Svettbehandling

från 4 700 SEK

Hyperhidrosis kan vara oroväckande när du svettas mycket och börjar svettas vid blotta tanken av att svettas. Du kommer därför lätt in i en ond cirkel där du också blir socialt handikappad. Du hittar på ursäkter för att undvika att vara tillsammans med andra, spendera tid varje dag på att byta kläder, tvätta dig och bär mest mörka kläder för att dölja stora svettfläckar. Du kanske väljer ett jobb där du inte behöver ha nära kontakt med andra eller bagatellisera ditt arbetsliv. Man vänjer sig vid att vidta många försiktighetsåtgärder som påverkar emotionellt liv och kan orsaka depression och låg självkänsla.

Orsaken till hyperhidros

Hyperhidros är en överdriven tendens att svettas och beskrivs som en sjukdom, precis som diabetes. Det finns ingen direkt orsak till sjukdomen förutom att den är ärftlig. Det är lika vanligt hos män som kvinnor. Naturligtvis kan stress förvärra sjukdomen, men stress ä inte den direkta orsaken till hyperhidros. Detsamma gäller fetma. Många tror att bara man kan svettas mycket i händerna och under armarna kan problemet uppträda överallt på kroppen, t.ex. i huvud / ansikte, ljumske, bröst / rygg eller fötter.

Varför svettas vi?

Det är en normal fysiologisk process för att upprätthålla vår vätskebalans. Men vi svettas mest i armhålorna, på händer och fötter. De typiska ställen med hög svettproduktion som orsakar obehag är handflator och fotsulor, armhålor och ansikte.

Vi svettas på händer och fötter för att förbättra greppfunktionen, men om du lider av hyperhidros i form av handsvett, svettas du så mycket att du har svårt att hålla fast vid saker. Överdriven svettning på händer och fötter kan också påverka dig socialt, t.ex. att hålla sin partner och eller andra manniskor i handen. Ett svettigt grepp känns pinsamt och obekvämt.

Svettproblem i armhålorna är det vanligaste området där tillståndet hyperhidrosis upplevs. Det orsakar mycket stora besvär och försämrar ens livskvalitet. Problemet leder till en ökad klädbudget eftersom svett förstör kläderna och lämnar fläckar på t.ex. t-shirt, tröjor och skjortor.

Konsultation

Innan behandling ska du till en obligatorisk konsultation. Om du efter en konsultation önskar få behandlingen utförd måste en ny separat tid bokas för själva behandlingen, som måste vara minst 48 timmar efter att konsultationen har genomförts. Se gällande lagstiftning i Sverige. De 48 timmarna kallas också ”reflektionstid” och gäller för alla injektionsbehandlingar.

Behandling

Injektionsbehandling med botulinumtoxin, även kallad botox, är en beprövad metod för att behandla bland annat hyperhidros och har använts i många år.

Innan behandlingen utfärdas en journal, före-bilder blir tagna och det verifieras vad som skall behandlas. Behandlingen tar ca. 15-40 minuter, beroende på behandlingsområdet. Botox injiceras i specifika områden, intradermale, dvs. inuti i huden.

Det tar vanligtvis 2-14 dagar innan den fulla effekten kan ses, allt beroende på kroppens anatomi. Därefter har effekten av behandlingen en hållbarhetstid på 6-12 månader och måste upprepas för att fortsätta hålla svettproduktionen nere.

Det kan förekomma blåmärken, lite svullnad och rodnad som försvinner snabbt. Det kan förekomma svaghet i pincettgreppet vid behandling av handflatan.

Efterkontroll

2-3 veckor efter behandling skall du till en obligatorisk efterkontroll, där det avgörs om behandlingen har haft full effekt. Om detta inte är fallet får du 1 gratis touch up.

Botox (botulinumtoksin)

Om du fortfarande har olösta frågor om ämnet kan du läsa mer på vår undersida för behandling med botox.

without
https://www.noirbym.se/wp-content/themes/hazel/
https://www.noirbym.se/
#dcb159
style1
paged
Loading posts...
/var/www/www.noirbym.se/www/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
on
off